Waarom een zwangerschapscursus?

Het is een logische vraag: “Wat is de meerwaarde van het doen van een zwangerschapscursus”?
Als je zwanger bent kan je veel over de zwangerschap en bevalling lezen om een idee te krijgen van wat je te wachten staat. Daarnaast kan je jouw vragen en onzekerheden met je verloskundige of gynaecoloog bespreken.
Het kan zijn dat dit voldoende voor jou is om de bevalling en kraamtijd met een goed gevoel aan te gaan.
Toch blijkt dat veel zwangere vrouwen en hun partners behoefte hebben aan meer informatie of bewuster met hun zwangerschap bezig willen zijn. Daarnaast blijkt dat veel zwangere vrouwen en hun partner vaak geen realistische verwachtingen hebben ten aanzien van de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Hierdoor heb je de kans om je onnodig zorgen te makken over dingen of juist te makkelijk te denken over bepaalde zaken.
Door ervoor te zorgen dat je een goed beeld hebt van de zwangerschap, bevalling en kraamtijd, heb je meer kans dat je later met een positief gevoel terug denkt aan deze bijzondere periode. 
Kortom er zijn allerlei redenen om voor ervoor te kiezen een zwangerschapscursus te volgen. Hieronder geef ik een aantal punten weer waarvoor je juist bij Jouw zwangerschapscursus terecht kan.

Voorbereiding op de bevalling en kraamtijd
Je gaat met meer vertrouwen de bevalling en kraamtijd in als je weet wat je kan verwachten. Het hebben van realistische verwachtingen zorgt ervoor dat je straks met een positiever gevoel op de zwangerschap, bevalling en kraamtijd kan terugkijken.

Verminderen van angst
Veel zwangere vrouwen zien op tegen de bevalling, door verhalen die zij gehoord hebben of door onzekerheid en angst over wat hen te wachten staat. Door goed geïnformeerd te zijn, kan een groot deel van deze angst en onzekerheid worden weggenomen. Daarnaast krijg je tips en handvatten waardoor het vertrouwen wordt vergroot.

Bewust met je zwangerschap bezig zijn
Veel zwangere vrouwen hebben een druk leven waarin het werk, het huishouden, het sociale leven en eventuele oudere kinderen de tijd en energie kunnen vragen. Hierdoor kan het zijn dat je in de zwangerschap geleefd wordt en niet bewust met de zwangerschap bezig bent. Het doen van een cursus geeft je de mogelijkheid even echt tijd in de zwangerschap te steken.

Partner betrekken
De zwangerschap ervaar je als vrouw waarschijnlijk anders dan je partner. Het kan voor de partner soms moeilijk zijn om te snappen wat er bij jou omgaat en wat je doormaakt. Ook de aankomende bevalling kan iets voor de partner zijn wat veel vragen oproept, zoals : “wat kan je verwachten van de bevalling en wat kan ik allemaal doen?” Bij Jouw zwangerschapscursus is het mogelijk één of een paar lessen met je partner te volgen om samen beter voorbereid te zijn bewusten de bevalling en kraamtijd aan te gaan.

Opfrismoment
Heb je al eerder een bevalling meegemaakt dan heb je mogelijk al een beetje een beeld van wat je kan verwachten. Als je met een goed gevoel op de vorige bevalling terugkijkt kan je de cursus zien als een opfrismoment. Het kan ook zijn dat de vorige bevalling niet gelopen is zoals je had gehoopt of misschien had je bij de bevalling toch het gevoel dat je misschien handvatten mistte. Het is dan te adviseren een cursus te volgen zodat met een ander gevoel deze zwangerschap, bevalling en kraambed aan kan gaan.